___

img_2066

 

Dintr-o convorbire recenta cu ieromonahul Pamvo de la schitul Radeni retinem amploarea pe care a luat-o distanta dintre trairea autentica crestina si forma institutionalizata ce o incadreaza pe aceasta.

Reamintim un articol relevant pe aceasta tema, o comunicare a Mitropolitului de Nafpakos, Ieroteos Vlahos care ofera o perspectiva asupra unor curente teologice ce alimenteaza acest fenomen, redata in linkul de mai jos.

http://www.pemptousia.ro/2015/11/criza-teologica-in-viata-de-zi-cu-zi-a-bisericii/

Indepartarea de Hristos duce la o cautare si focalizare asidua pe surogate din realitatea contemporana, la crearea unor modele de gandire si simtire teologica ce se vor adaptate acestor timpuri, pentru a comunica poate mai bine si persuasiv maselor, din ce in ce mai eterogene si provenind din alte contexte culturale.

In cazul in care nu am lua in discutie urmarirea unor scopuri mercantile si de cu totul alta natura decat cele autentic crestine, dorinta unor teologi de a aduce o nota personalizata si sofisticata abordarilor teologice care sa justifice deschideri catre alte planuri si modele de  comuniune cu Dumnezeu, este un semn al vanitatii si eresului ce s-a strecurat in propriul mod de a gandi si trai pentru Hristos.

Din preocuparea pentru modalitatile de a comunica si beneficiile subsidiare ale acestor discursuri si demersuri actuale in plan teologic, mare parte din teologii ortodocsi, fie ei clerici sau mireni, uita voluntar ori involuntar ceea ce au de transmis – modelul hristic.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s